Efectul de halo in viata

November 1, 2016 § Leave a comment

Ati observant cum de multe ori in viata, cand ceva merge prost, parca *totul* merge prost? Si dimpotriva, atunci cand ceva merge bine, parca intregul univers ne surade si *totul* merge ca pe roate?

Cand am cate o perioada proasta, ma opresc si ma intreb: ce as putea face ca sa schimb asta? Uneori nu trebuie decat sa astepti, momentele grele trec ca o durere de cap nesuferita. Insa alteori vrei sa iei taurul de coarne si sa schimbi ceva acum.

Viata e plina de inertie si schimbarea e mult, mult mai greu de realizat decat ni se pare. Dar imaginati-va ca viata este ca un ocean (da, stiu, o metafora mai speciala nu gaseam si eu? :)).Fiecare val, oricat de mic-marunt, determina o schimbare, uneori imperceptibila, in masa de apa.

Tradus in viata reala, asta inseamna ca ce facem intr-un anumit domeniu al vietii tinde sa aiba ‘replici’ in toate celelalte domenii.Vestea proasta este ca negativismul, inertia, lipsa de motivatie, depresia se pot extinde dintr-un domeniu al vietii in altul.Vestea buna e ca atitudinea pozitiva functioneaza tot pe acelasi model. 🙂

Asta inseamna ca daca incepem intr-un anumit domeniu cu pasi mici, dar hotarati si perseveram intr-o directie pozitiva, sunt sanse mari sa resimtim aceasta schimbare si in alte feluri in viata noastra.

Cred ca exista doua mari obstacole in calea realizarii obiectivelor: unul este lipsa de directie (nu stii ce vrei, nu stii incotro sa o apuci) si inertia.

Munca cea mai grea (dar atat de frumoasa!) e in clarificarea obiectivului si directiei.Urmeaza apoi implementarea, care nu este decat o suma de pasi mici, facuti unul dupa altul.

Deja am in minte cel putin doua obiective din viata mea unde vreau sa aplic aceasta strategie a clarificarii si pasilor marunti. Speranta mea este ca efectul pozitiv se va resimti si in alte arii din viata mea. 🙂

Lacul Leman

Lacul Leman

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Efectul de halo in viata at .

meta

%d bloggers like this: